Osmangazi Üniversitesi, 3 yıllık çalışma sonrası yerli yapay kan üretmeyi başardı. Prof. Dr. Adnan Ayhancı, deney çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanacağını bildirerek, sonrasında insanlar üzerinde klinik çalışmalara başlanacağını kaydetti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, “1. Ulubat Bilim Zirvesi”nde yaptığı sunumda, yapay kan çalışmalarındaki son durum hakkında bilgi verdi.

Çalışmalar 3 yıl sürdü
20 kişilik bir ekip tarafından yürütülen çalışmayla, 3 yılda tamamen yerli yapay kan üretmeyi başardıklarını belirten Ayhancı, “Deney çalışmalarımızı 1 yıl içinde tamamlamış oluruz. Sonra insanlar üzerinde klinik çalışmalarına başlayacağız. Pek çok ülkede yapay kan üretildi. Bizim geldiğimiz aşama, en son aşama. Bir sorun çıkmadı. Tamamen yerli kan ürettik” dedi.

“Kan kaybından ölümlerin önüne geçilecek”
İnsanların acil olaylarda ilk 1 veya 2 saatte kan kaybından yaşamlarını yitirebildiklerine dikkat çeken Ayhancı, üretilen yapay kanın ambulanslarda taşınabileceğini ve bu gibi durumlarda ölümlerin önüne geçilebileceğine işaret etti.
Hayvanlar üzerinde yapılacak yapay kan denemelerinin 7-8 ay kadar sürebileceğine işaret eden Ayhancı, “Dünyada pek çok ülkede yapay kan üretildi. Bizim geldiğimiz aşama, en son aşama. Bütün yapay kanların handikaplarını, eksiklerini bilerek onların üstesinden geldik. Bazı şeyleri tekrar tekrar deniyoruz ki sorun çıkmasın. Şu ana kadar bir sorun çıkmadı. Tamamen yerli kan ürettik.” diye konuştu.

“Yapay kanı ambulanslarda taşıyabileceğiz”
Eskiyen kanların hemoglobinini kullanarak üretilen yapay kanın hayat kurtarıcı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Ayhancı, şunları kaydetti: “Bazı hayvanları kullanarak da kan üretebiliyoruz. Aslında 3 şekilde yapay kan üretimi yapabiliyoruz. Tamamen özel yöntemlerimizle yapay kanı ürettik.
İlk müdahale çok önemli. Ürettiğimiz yapay kanı ambulanslarda taşıyabileceğiz, oda sıcaklığında. Bu kanı bir veya bir yıldan biraz daha fazla süre muhafaza edebiliyoruz.

Her kan gurubuna uygulanabilecek
Ambulanslarda, hastanın kaybettiği kan hemen verilebilecek, kan kaybından ölmesi önlenecek. Zaten hastalar kanama durumunda ilk anlarda hayatını kaybediyor. Kansızlıktan, kan kaybından ölümün önüne geçmek, savaşlarda askerlerimizin kan kaybından ölmesini önlemek için kan grubuna bakmadan hemen verilebilecek. Çünkü yapay kanın kan grubu yok.
Her kan grubuna verilebiliyor. Biyo uyumlu kan olacak, hastanın hayatını kurtardıktan 30 saat sonra dönüşüp böbrekten dışarı atılacak.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.