Etiket
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından insani yardım alanındaki sorunlara çözüm yolları bulunması amacıyla ilk kez düzenlenen ve Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak olan Dünya İnsani Zirvesi, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleşecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un açılış konuşmalarıyla başlayacak Dünya İnsani Zirvesi’ne, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuveyt Emiri Sabah Al Ahmed Al Sabah, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ve Lübnan Başbakanı Tamam Selam’ın da aralarında bulunduğu 125 Devlet ve Hükümet Başkanının katılımının yanı sıra BM, sivil toplum, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ile krizlerden etkilenen toplulukların temsilcilerinin katılımıyla yaklaşık 6 bin kişi ağırlanacak.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimiyle, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi’nin (UNOCHA) organizasyonunda yapılacak zirvede, insani alanda yaşanılan sorunlara çözüm yolları bulunması amaçlanıyor.
Dünya İnsani Zirvesi’nde, küresel liderlerin “İnsanlık Gündemi” belgesini daha ileriye taşımak adına taahhütlerini ilan edecekleri oturumlar yapılacak, dünyanın insani krizler bağlamında karşı karşıya olduğu sorunlara yönelik liderlerin güçlü taahhütlerini getirebilecekleri yüksek düzeyli yuvarlak masa toplantıları düzenlenecek.
Zirve kapsamındaki 7 yuvarlak masa toplantısı, 15 özel oturum ve 120 yan etkinlik ile insani yardım stratejileri ve acil durumlara karşı etkili politikaların belirlenmesi hedeflenirken, Türkiye katılımcı ülkelerle acil ve insani yardım konularındaki deneyimlerini paylaşacak.
Dünya İnsani Zirvesi, gelecek için taahhütlerimizi yapalım demenin yolu
Birleşmiş Milletler’in insani yardımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien hafta başında İstanbul’da ilk kez toplanacak Dünya İnsani Zirvesi’nin odak noktasının insani yardım sisteminin güçlendirilmesi için yapılacak taahhütler olduğunu söyledi.
BM Haber Merkezi’ne yaptığı açıklamada, “Zirve bir araya gelelim, daha iyi birlikte nasıl çalışabiliriz anlayalım, gelecek için taahhütlerimizi yapalım demenin bir yolu” ifadelerini kullanan Stephen O’Brien, ilk defa toplanacak zirvede tartışılacak önemli konulardan birinin insani yardıma en çok ihtiyacı olan insanlara insani yardımın nasıl daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılabileceği olacağını kaydetti.
BM’nin insani yardım şefi , “Ne zaman bir insani yardım krizi olsa, hepimiz her zamankinden daha hızla orada olmak istiyoruz, çünkü hepimiz ihtiyacı olan insanlara yardım etme arzusundayız. Ancak uzamış krizler ve özellikle bir süredir devam eden ihtilaflarda pratik, güvenli ve engelsiz erişim bir sorun haline geliyor” dedi.
BM rakamlarına göre, dünyada 125 milyon insanın acil insani yardıma ihtiyacı var. Bu 125 milyon arasında mülteciler, yerlerinden edilmiş kişiler ve iklim koşullarının neden olduğu kuraklık nedeniyle desteğe ihtiyacı olan insanlar bulunuyor. Bu insanlar bir ülkeye toplanabilse dünyanın en büyük nüfusuna sahip 11. ülkesini oluşturabileceklerini ifade eden O’Brien, “Ama bir bayrakları ya da devlet başkanları yok” dedi. 125 milyon acil insani yardıma muhtaç insanların acilen çeşitli malzeme ve hizmetlere ihtiyacı olduğunu vurgulana O’Brien, bu yardımı yapabilmenin maliyetinin yılda 15-20 milyar dolar olmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
O’Brien Dünya İnsani Zirvesi bir para toplama konferansı olmamasına rağmen, Genel Sekreter Ban Ki-moon’un Zirve için raporunda vurguladığı 5 temel prensipten birinin insanlığa yatırım yapmak olduğunu da hatırlattı.
BM, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında dünya genelinde 30 milyona yakın çocuğun eğitim hakkı için yeni bir Küresel Eğitim Fonunun lansmanını da yapacak.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.