Etiket
Paylaş

Yetersiz uyumanın kilo aldırdığını biliyor musunuz? Yapılan çalışmalar yetersiz uyumanın vücuttaki hormonal dengeyi alt üst ederek sizi sürekli yemek yemeye ittiğini gösteriyor. Yani ideal kiloya sahip olmak için sağlıklı bir yaşam tarzının yanı sıra yeterli uyumak da şart. Yetersiz uykunun vücut üzerinde birçok farklı etki yarattığını, bunların da kilo almaya neden olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, “Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazı durumlarda kortizol hormonu seviyesinin yükselerek iştahınızın artması, uykusuzluğun bir başka olumsuz etkisidir. Az uyumanız vücudunuzdaki hormonal dengeyi alt üst ederek sizi sürekli yemek yemeye iterken, obeziteye de kapılarınızı ardına kadar açacağını unutmayın!” uyarısında bulundu.
Yetersiz uyuyan kişilerde doyma sinyalini gönderen leptin hormonunun seviyesinin düştüğünü söyleyen Çağatay Demir, “Bu hormonun seviyesindeki düşüklük, vücudunuzun daha fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile beyne yemek yeme sinyali göndererek daha fazla yemek yemeye neden olur” dedi.
Yetersiz uykunun iştahı artıran açlık hormonunu seviyesini yükselttiğini vurgulayan Demir, şu bilgileri verdi:
Tip 2 diyabete neden olabilir
Yetersiz uyumak vücudun insüline karşı daha dirençli hale gelmesine yol açar. Vücudunuzdaki insülin direncinin artması, vücudunuzu daha fazla insülin salgılamaya yöneltip, Tip-2 diyabet hastası olmanıza neden olabildiği gibi, salgılanan yüksek miktardaki insülin size özellikle göbek bölgenize yağ olarak geri döner.
Yapılan çalışmalar, günde 5 saatten daha az uyuyanların şeker hastalığına yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Kilonuz uyumanızı etkiler
Kilolu veya obez olmak, iyi bir gece uykusu uyumayı engelleyebilir. Kilolu kişilerde, uyku apnesi görülme riski daha yüksek.
Uyku apnesi olan kişilerde, uyku esnasında nefes alıp verme bir gecede yüzlerce defa durdurabilir. Nefes alıp verme durduktan kısa bir süre sonra, bir havuzu bir başından bir başına suyun altından yüzerek geçmişçesine nefes nefese uyanırsınız.
Defalarca olan bu durum da uyku süresini ve kalitesini olumsuz etkileyecektir. Bunun yanında kilolu kişilerde daha sık görülen artrit, diyabet ve kalp hastalıkları da kaliteli bir uyku uyumayı güçleştirecektir. Sağlıklı bir kilo için yeterli uyuyun, yeterli uyuyabilmek için kilo verin.
İyi ve kaliteli bir uyku için öneriler
- Hep aynı saatte yatağınıza gidip, aynı saatte kalkın. Bir gün çok geç saatte bile uyumuş olsanız, aynı saatte kalkmaya özen gösterin.
- Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Yatağınızda televizyon izlemek ve kitap okumaktan kaçının.
- Aç bir mide ile uyumaya çalışmayacağınız gibi yatmadan önceki öğününüzün yoğurt, meyve gibi hafif yiyeceklerden olmasına özen gösterin.
- Yatak odanızın sessiz olmasını sağlayın.
- Uykunuzu kaçırabilecek kafeinli içeceklerden öğlen saat 3’den itibaren uzak durun.
- Her zaman uyuduğunuz yerde uyuyun.
- Midenizin üzerine yatmaktan vazgeçip, sırt üstü veya anne karnındaki gibi kıvrılma pozisyonuyla uyumaya çalışın.
- Uyuyacağınız mekânda ışık bulundurmayın, odanın karanlık olmasını sağlayın.
- Yatak ve yastığınızın ortopedik olmasına özen gösterin.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.