Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kanserle mücadelede geliştirdiği “Truva atı aşısı” başarıya ulaştı. Virüsleri taklit eden nano parçacıkların, vücuda aşı yoluyla enjekte edilerek bağışıklık sisteminin tümörlere saldırması ve yok etmesi sağlandı. 3 hastada denenen aşıyla ilgili açıklamada bulunan Şahin, “Aşı sayesinde kanser, evrensel anlamda tedavi edilebilecek” dedi.
Almanya’da yaşayan Prof. Dr. Uğur Şahin, kanserli hastalar için yaptığı çalışmalarından dolayı Alman Federal Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan tarafından ödüllendirildi.
Truva atı aşısı
Şahin’in uzun süredir üzerinde çalıştığı kanserle mücadelede “Truva atı aşısı” metodunun başarıya ulaştığı bildirildi.
Türk bilim adamı Prof. Uğur Şahin, Mainz şehrindeki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.

Virüsleri taklit eden nano parçacıklar üretildi
Çalışmayı yürüten ekibin başında bulunan Şahin, virüsleri taklit eden nano parçacıkları, vücuda aşı yoluyla enjekte ederek, bağışıklık sisteminin tümörlere saldırmasını ve onları yok etmesini sağladı.
Araştırma ekibi söz konusu aşı için ileri derecede kanser hastasının tümörlerinden örnekler aldı ve bu örneklerin RNA’larını modifiye etti. Modifiye edilen hücreler, hastalara damar yoluyla yeniden enjekte edildi.

Tümörleri küçültüyor
Şimdiye kadar bu yöntem 3 hastada denendi. Aşının uygulandığı ve halen tümörüyle yaşayan hastalardaki tümörlerin küçüldüğü, tümörleri operasyonla alınmış ancak tekrarlaması beklenen bir hastada ise kanserin geri dönmediği gözlemlendi.
Prof. Dr. Şahin ve ekibinin araştırma sonuçları dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’de yayımlandı. Dergiye araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Uğur Şahin, “RNA aşısı” dedikleri bu yöntemin kanserin evrensel anlamda tedavisi için kullanılabileceğine işaret etti.

Şahin: Aşı hızlı ve ucuz üretilebilir
Aynı zamanda, üniversitenin Tıp Fakültesi’nde Translasyonel Onkoloji Müdürü de olan Şahin, bu tür aşıların oldukça hızlı ve ucuz bir şekilde üretilebileceğine dikkat çekti.
Araştırma, bilim dünyasında heyecanla karşılanırken bazı bilim insanları, sonuçlara daha temkinli bir yaklaşım sergiledi. Hollanda’nın Nijmeden şehrinde bulunan Radboud Üniversitesi uzmanlarından Jolanda de Vries ve Carl Figdor, net sonuçlara ulaşabilmek için araştırmanın daha geniş bir hasta grubu üzerinde denenmesi gerektiğine dikkat çekti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.